Page content

LeFreque

English texts will be available  about June 20.

 

lefreQue is de oplossing om de klank te verbeteren, want de klank is essentieel voor elk instrument.

Al eeuwenlang heeft iedere bouwer en iedere muzikant daarvoor zijn eigen recept. De laatste decennia zijn er geen revolutionaire veranderingen geweest, tot de lefreQue werd uitgevonden. Twee simpele plaatjes metaal voor meer klank, meer kleur en meer emotie.

lefreQue voegt niet toe maar geeft terug
Eén ononderbroken klanklichaam zou ideaal zijn voor elk blaasinstrument. Maar dat is in de praktijk onmogelijk. Bij elke schuif-, schroef- of soldeerverbinding gaat er onvermijdelijk een deel van de klank verloren. De lefreQue geeft uw instrument die klank terug.


Herstelt klankbreuken blaasinstrumenten

De lefreQue herstelt de klankbreuken die ieder blaasinstrument van nature met zich meedraagt. De belangrijkste winst is daarbij te halen tussen het mondstuk en de rest van het instrument. Maar ook elke volgende verbinding in het uit losse delen bestaande instrument geeft het geluid beter door zodra er een lefreQue wordt geplaatst. U merkt het verschil onmiddellijk: de klank wordt completer, het instrument laat zich gemakkelijker aanblazen en toonwisselingen verlopen spectaculair sneller.

Nooit meer zonder
Door het zorgvuldig gekozen materiaal en de unieke gepatenteerde vorm is lefreQue voor ieder blaasinstrument een onmisbare schakel in de toonvorming. lefreQue maakt uw instrument compleet, vindt ook solofluitiste Emily Beynon van het Koninklijk Concertgebouworkest: “Al na een uur wist ik het zeker, ik wil nooit meer zonder!!”

Klankbrug voor alle blaasinstrumenten
De lefreQue is een ogenschijnlijk simpele klankbrug die een blaasinstrument beter doet klinken. Het is een uit twee metalen elementen opgebouwde brug, die de klankbreuken herstelt die ieder blaasinstrument van nature met zich meedraagt. De lefreQue wordt eenvoudig met twee speciaal ontwikkelde knelbandjes op het instrument bevestigd. Aan het instrument zelf hoeft niets te worden veranderd.

LefreQue heft nadeel op
Saxofonist/fluitist Kuijt vond de lefreQue aanvankelijk uit voor de saxofoon, uit onvrede over de klank van zelfs de allerbeste instrumenten. Hij bedacht dat het min of meer onlogisch is, om de verbinding van het mondstuk van de saxofoon met de rest van het instrument te doen verlopen via kurk. Nota bene net dát materiaal, zegt hij dat je normaal gesproken juist gebruik als je geluid níet wilt doorgeven! Kurk is ideaal om een mondstuk goed te doen passen, maar dempt een groot deel van het geluid dat via datzelfde mondstuk aan het instrument zou moeten worden doorgegeven. De lefreQue heft dat nadeel op.

LefreQue maakt blaasinstrument compleet
Hoewel ogenschijnlijk de meest simpele oplossing die je maar kunt bedenken, is de lefreQue niet zomaar een stukje metaal. De vorm en het materiaal zijn zorgvuldig gekozen voor een optimale brugfunctie en een universele pasvorm. Beide zijn cruciaal om het geluid ook daadwerkelijk onbelemmerd te laten passeren. Daarom zal alleen een echte lefreQue uw blaasinstrument compleet maken.

LefreQue nu ook voor hobo en voor fagot
De dubbelriet instrumenten bleken een aantal vrij lastige problemen te hebben om lefreQue goed te kunnen bevestigen. De hobo gaf problemen omdat de mannetjes waartussen de kleppen draaien zo dicht op de rand van de tap stonden dat er geen siliconenbandje meet tussen kon, en de bovenkant van de hobo heeft een vrij brede rand terwijl het riet juist heel erg smal is.
Bij de fagot was er een probleem om een overstap te maken van het es (10 mm) naar de vleugel (30 mm).
Speciaal voor hobo en fagot is er heel veel werk verricht om een speciaal model plaatje te ontwikkelen dat deze gegeven problemen oploste.

 

Comment Section

0 thoughts on “LeFreque

Leave a Reply


*